Bellini - przepis na puree z brzoskwiń zmiksowane z szampanem Prosecco
W oryginale powinniśmy użyć białych brzoskwiń, aby uzyskać odpowiedni kolor. My użyliśmy brzoskwiń paragwajskich, tzw. "ufo". Uzyskujemy wtedy finezyjne słodkie podanie szampana Prosecco w nietuzinkowym towarzystwie puree.
Bardzo zbalansowany drink z użyciem wytrawnego Prosecco i słodkich brzoskwiń, z pewnością może zaszczycić stół na każdym przyjęciu. Warto wspomnieć również, że Prosecco nie ma nad wyraz wysokiej ceny, a jest winem musującym z wyższej półki, a jedną z odmian można często kupić już od 20 złotych.
Drink ten znajduję się również na oficjalnej liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (The International Bartenders Association - IBA).
Historia powstania drinka Bellini
Przepis na drink Bellini został opracowany przez Giuseppe Cipriani, właściciela Harry's Bar w Wenecji, pomiędzy 1934 a 1948 rokiem. Jak na Włocha przystało, nazwał on na cześć jednego z narodowych malarzy Giovanni Bellini, gdyż kolorystyka drinka przypominała mu jeden z obrazów artysty.
Bellini - przepis na drink:
100
11%
Składniki: ( w kieliszku od szampana )
- Prosecco (lub inne wino musujące) - 2/3 kieliszka
- jedna brzoskwinia
Przygotowanie:
- Prosecco uprzednio chłodzimy. Brzoskwinie obieramy i miksujemy w blenderze, lub innym sposobem, na puree.
- Mieszamy wszystko w oddzielnej szklanicy, a następnie nalewamy do kieliszka/ów.
Oceń przepis
Zrobiłam/em ten przepis!
Dodaj komentarz:
Komentarze ( 0 )