Bellini - przepis na puree z brzoskwiń zmiksowane z szampanem Prosecco

dodany przez: Rafał
średnia 3.25/5 z 4 opinii
  • Drink Bellini o jasno żółtych barwach w dwóch kieliszkach od szampana.
  • Widok z góry na dwa kieliszki z drinkiem Bellini w otoczeniu brzoskwiń paragwajskich.

W oryginale powinniśmy użyć białych brzoskwiń, aby uzyskać odpowiedni kolor. My użyliśmy brzoskwiń paragwajskich, tzw. "ufo". Uzyskujemy wtedy finezyjne słodkie podanie szampana Prosecco w nietuzinkowym towarzystwie puree.

Bardzo zbalansowany drink z użyciem wytrawnego Prosecco i słodkich brzoskwiń, z pewnością może zaszczycić stół na każdym przyjęciu. Warto wspomnieć również, że Prosecco nie ma nad wyraz wysokiej ceny, a jest winem musującym z wyższej półki, a jedną z odmian można często kupić już od 20 złotych.

Drink ten znajduję się również na oficjalnej liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (The International Bartenders Association - IBA).

Historia powstania drinka Bellini

Przepis na drink Bellini został opracowany przez Giuseppe Cipriani, właściciela Harry's Bar w Wenecji, pomiędzy 1934 a 1948 rokiem. Jak na Włocha przystało, nazwał on na cześć jednego z narodowych malarzy Giovanni Bellini, gdyż kolorystyka drinka przypominała mu jeden z obrazów artysty.

Bellini - przepis na drink:

kalorie
100
alkohol
11%

Składniki: ( w kieliszku od szampana )

  • Prosecco (lub inne wino musujące) - 2/3 kieliszka
  • jedna brzoskwinia

Przygotowanie:

  1. Prosecco uprzednio chłodzimy. Brzoskwinie obieramy i miksujemy w blenderze, lub innym sposobem, na puree.
  2. Mieszamy wszystko w oddzielnej szklanicy, a następnie nalewamy do kieliszka/ów.

Oceń przepis

średnia 3.25/5 z 4 opinii

Zrobiłam/em ten przepis!
0 osób zrobiło ten drink

Udostępnij drink

Ten drink w waszym wykonaniu:


Dodaj komentarz:


Komentarze ( 0 )


Gratulacje !
Dziękuję za Twój głos !
Dodano do ulubionych
logo koktajle-drinki SecretSpell SecretSpell SecretSpell
X
zamknij i nie pokazuj więcej