Bloody Krwawa Mary - przepis na drink o pikantnym charakterze

dodany przez: Rafał
średnia 3.71/5 z 7 opinii
  • Drink z wódką Bloody Mary (Krwawa Mary) o barwie czerwonej w szklance ozdobionej listkami bazylii.
  • Drink Bloody Mary, Krwawa Mary warzywny, popularny na tzw. kaca. Ciekawy, pikantny w ujęciu drugim.

Najlepszy drink na tzw. skutki dnia następnego. Zamiast zwyczajowego soku owocowego jest tu użyty sok warzywny - pomidorowy. Ciekawa pikantna propozycja, mająca wiele modyfikacji.

Składniki w drinku Bloody Mary - Krwawa Mary można modyfikować w zależności od upodobań. Jeśli brakuje nam soli selerowej dodajmy zwykłej więcej, sos Worcestershire (znacząco ziołowy) możemy uzyskać przez internet za kilkanaście złotych. My użyliśmy dodatkowo wasabi.

Przepis ten umieściliśmy w naszym artykule o najpopularniejszych drinkach z wódką, który możesz przeczytać tutaj - TOP 10 drinków z wódką.

Drink ten znajduję się również na oficjalnej liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (The International Bartenders Association - IBA).

Historia powstania drinka Bloody Mary, Krwawa Mary

Jedna z wersji jako pomysłodawcę uznaje Fernanda Petiot około roku 1921 w Paryskim barze Harry's New York Bar, który jest znany z historii kilku innych drinków. Inna natomiast wersja daje prawa do pomysłu na Bloody Mary - Krwawą Mary dla baru New York's 21 Club, znanego z czasów prohibicji w Stanach Zjednoczonych. Drink w tym barze miał wymyślić barman Henry Zbikiewicz lub komediant George Jessel w latach 30.

Pierwszy z wyżej wymienionych autorów Fernand Petiot w 1964 ogłosił, że początkowy drink Bloody Mary, Krwawa Mary składał się tylko z wódki i soku pomidorowego, tzw. pół na pół wódki i soku pomidorowego. Miał on ulepszyć ten przepis o serię przypraw z których jest znana współczesna wersja drinku.

Jest kilka wersji powstania nazwy drinka. Jedna z nich zakłada, że pochodzi od imienia królowej Anglii, Marii I Tudor, która była zwana " Krwawą Marią ", ze względu na bezlitosne prześladowania angielskich protestantów w XVI wieku. Inna wersja mówi, że pochodzi od imienia kelnerki Mary w barze Bucket of Blood, czy też od ówczesnej aktorki Hollywood Mary Pickford. Jeszcze inna historia mówi o wersji z dziewczyną występującą w kabarecie " Bucket of Blood " która nosiła imie Mary.

Jakiekolwiek pochodzenie nazwy by nie było pasuję do koloru tego drinka i do pikantnej gamy przypraw.

Bloody Mary, Krwawa Mary - przepis na drink:

kalorie
165
alkohol
6.7%

Składniki: ( na szklankę 360 ml )

  • wódka - 50 ml
  • sok pomidorowy - 100 ml
  • sok z cytryny 15 ml - jedna łyżeczka
  • sos Worcestershire - chlust - pół łyżeczki
  • tabasco kilka kropel
  • szczypta soli
  • szczypta soli selerowej (można dać więcej zwykłej)
  • świeżo mielony pieprz
  • wasabi, czy chrzan (opcjonalnie)
  • kostki lodu

Przygotowanie:

  1. Najlepiej użyj oddzielnej szklanicy do wymieszania składników.
  2. Wlej wszystkie składniki i dobrze wymieszaj, ale nie wstrząsaj.
  3. Weź szklankę w którym drink będzie podany, uzupełnij kostkami lodu i wlej przygotowane składniki.
  4. Dodaj do uzupełnienia sok pomidorowy i wymieszaj.
  5. Całość można ozdobić selerem naciowym czy bazylią.

Oceń przepis

średnia 3.71/5 z 7 opinii

Drink ma inne modyfikacje:

Virgin Mary (Dziewica Mary) lub Bloody Virgin (Krwawa Dziewica)

Jest to wersja bezalkoholowa, w której wódka jest zastąpiona dodatkowym sokiem pomidorowym, może być też rozszerzona o dodatkową game przypraw.


Zrobiłam/em ten przepis!
6 osób zrobiło ten drink

Udostępnij drink

Ten drink w waszym wykonaniu:


Dodaj komentarz:


Komentarze ( 0 )


Gratulacje !
Dziękuję za Twój głos !
Dodano do ulubionych
logo koktajle-drinki SecretSpell SecretSpell SecretSpell
X
zamknij i nie pokazuj więcej