Daiquiri - przepis na jeden z klasyków kategorii drinki z rumem
Przepis wykorzystuje syrop cukrowy oraz sok z limonki, jest znacząco mocny, a bazę alkoholową stanowi rum. Znany jako ulubiony koktajl pisarza Ernesta Hemingwaya oraz Prezydenta USA Johna F. Kennedy'ego.
Drink Daiquiri pokazuje jak rum pasuje do drinków ze świeżo wyciśniętych owoców. Ten drink można dowolnie modyfikować, jeśli jest zbyt kwaśny dodajemy syrop cukrowy, za słodki to zwiększamy ilość soku z limonki. Powstanie drinka sięga początku XX wieku. Nazwa Daiquiri mogła pochodzić od nazwy plaży czy też kopalni w okolicy Santiago de Cuba, jest to również słowo w języku Indian z plemienia Taino, zamieszkujących Karaiby. Przepis ma możliwych dwóch autorów. Amerykański inżynier ze wspomnianej wcześniej kopalni Jennings Cox. Czy też amerykański kongresman William A. Chanler Początkowo Daiquiri było podawane w wysokiej szklance, a syrop cukrowy był zastąpiąny zwykłym cukrem dodawanym do soku z limonki. Drink zyskał popularność w latach 40 XX wieku, z powodu II Wojny Swiatowej racjonowana była w USA wódka i whisky, a rum był szeroko dostępny, ze względu na import tego trunku z krajów latynoamerykańskich. Dwie postacie historyczne miały drink Daiquiri jako ulubiony, a mianowicie Ernest Hemingway oraz Prezydent USA John F. Kennedy.Historia powstania drinka Daiquiri
Daiquiri - przepis na drink:
140
16%
Składniki: ( w kieliszku koktajlowym 150 ml )
- biały rum - 45 ml
- sok z limonki - 25 ml
- syrop cukrowy (Simple Syrup) - 15 ml
- kostki lodu
Przygotowanie:
- Do shakera wrzucamy kostki lodu.
- Wlewamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
- Całość przecedzamy do kieliszka koktajlowego.
- Drink możemy przyozdobić kawałkiem limonki bądź twistem z jej skórki.
Oceń przepis
Zrobiłam/em ten przepis!
Dodaj komentarz:
Komentarze ( 0 )