Rozwiń kategorie składników

Drinki z jagermeister

Jagermeister to niemiecki likier ziołowo-korzenny o słodko-gorzkim smaku. Samo słowo Jagermeister oznacza w języku niemieckim "mistrz łowiectwa", "mistrz polowania". Należy do tych trunków które po pierwszym spróbowaniu lubi się, bądź nie cierpi, ze względu na jego bardzo charakterystyczny smak. Jak na likier ma duże stężenie alkoholu, a mianowicie 35%. Recepturę tego eliksiru opracował po latach prób Curt Mast - myśliwy i gorzelnik w roku 1934. Otrzymywany jest w wyniku macerowania w spirytusie 56 ziół, kwiatów, owoców i przypraw korzennych, w czterech różnych maceratach. Proces macerowania, prowadzony w dębowych beczkach, trwa około roku. Następnie macerat jest filtrowany, rozcieńczany wodą i alkoholem oraz doprawiany karmelem. Ponadto Jagermeister został znacząco spopularyzowany w filmach, nowszy i najbardziej znany z nich to "Kac Vegas" gdzie główni bohaterowie wznoszą toast z tym likierem na dachu wieżowca w Las Vegas na początku filmu, przed dalszymi wydarzeniami. Inny przykład to duet Roberta De Niro i Johna Travolta w filmie "Sezon na Zabijanie" z 2013 roku gdzie obaj panowie wznoszą toast z Jagermeisterem. Również niektóre zespoły rockowe nie występują bez tego trunku na scenie, przykładem jest tu "Guns n Roses", który odwołał koncert w 2006 roku ze względu na zakaz spożycia alkoholu, nieoficjalnie chodziło tu właśnie o Jagermeistera. Warto jeszcze wspomnieć, że według producenta najlepszą temperaturą podawania tego elikiru jest -18°C.

rozwiń opis
Dodano do ulubionych
logo koktajle-drinki SecretSpell SecretSpell SecretSpell
X
zamknij i nie pokazuj więcej