Drinki z szampanem Prosecco
Szampan, w tym Prosecco, to szczególny rodzaj wina musującego, a w praktyce przyjęło się potocznie nazywać tak każde wino musujące. Nazwa tego luksusowego trunku pochodzi od regionu północno-wschodniej Francji, który jest największym miejscem jego produkcji, a mianowicie Szampanii. Szampan w okresie produkcji nie jest nasycany dwutlenkiem węgla, jak by mógł sugerować jego musujący charakter. Dwutlenek węgla tworzy się podczas naturalnego procesu dojrzewania wina w butelkach. Sama nazwa szampana jest zastrzeżona od 1911 roku, więc większość trunków jakie znajdziemy w popularnych marketach, noszą nazwę wina musującego, a oryginalny szampan jest niebywale drogi. Zazwyczaj pijemy go przy świętowaniu, na Sylwestra - samego w kieliszku. Poniżej znajdziecie przepisy które pomogą wam wzbogacić smak szampana Prosecco i zaimponować swoim gościom. Niektóre będą również przydatne, aby tanie ruskie wino musujące które jest dość wyraziste w smaku, zamienić na bardziej łagodny i wyrafinowany drink.
Popularne drinki tej kategorii
Bellini
Wszystkie drinki z szampanem Prosecco
Bellini - przepis na puree z brzoskwiń zmiksowane z szampanem Prosecco
W oryginale powinniśmy użyć białych brzoskwiń, aby uzyskać odpowiedni kolor. My użyliśmy brzoskwiń paragwajskich, tzw. "ufo". Uzyskujemy wtedy finezyjne słodkie podanie szampana Prosecco w nietuzinkowym towarzystwie puree.
Champagne in Purple - przepis na drink z szampanem Prosecco
Purpurowy czy też fioletowy kolor uzyskujemy dzięki zmieszaniu blue curacao zarówno likieru czy też syropu, z grenadyną. Drink świetnie nada się na intrygujące zabarwienie szampana na każdej imprezie.
Mimosa ( Mimoza ) - czyli finezyjna nazwa na drink z Prosecco i sokiem pomarańczowym
Prosecco lub inne wino musujące mieszamy w proporcji 1:1 z sokiem pomarańczowym, najlepiej świeżo wyciśniętym. Warto wspomnieć, że jest to świetny sposób aby urozmaicić smakowo tani szampan, jeśli takowy akurat posiadamy.
Champagne in Red - szampan Prosecco z grenadyną
Barwę i słodkość drinkowi nadaje grenadyna. Jest to również dobry sposób aby osłodzić tani szampan, poprawiając jego smak. Z samym Prosecco smakuje wyśmienicie.
Szampańskie Malibu - czyli połączenie kokosowego rumu z Prosecco
Kolor drinkowi nadaje głównie sok żurawinowy, a żeby drink nie był nazbyt słodki dodajemy sok z limonki w równej proporcji ze wspomnianą wcześniej żurawiną, tworząc niepowtarzalną mieszankę Prosecco & Malibu.
Przepis na drink z szampanem Prosecco który był ostatnio najpopularniejszy
Bellini
Składniki:
- Prosecco (lub inne wino musujące) - 2/3 kieliszka
- jedna brzoskwinia
Przygotowanie:
- Prosecco uprzednio chłodzimy. Brzoskwinie obieramy i miksujemy w blenderze, lub innym sposobem, na puree.
- Mieszamy wszystko w oddzielnej szklanicy, a następnie nalewamy do kieliszka/ów.