Caffe Latte - przepis na kawę z mlekiem w stylu włoskim
Kawa we włoskim stylu, czyli espresso z puszystą pianką oraz mlekiem o kremowej konsystencji. Przygotuj się na to, że jej smak i aromat pobudzi Twoje zmysły.
Latte po włosku oznacza mleko, oryginalnie powinna się składać z dwóch espresso i znacznej ilości spienionego mleka. Charakteryzuje się gęstą, aksamitną pianką możliwie ozdobioną posypką. Podane kalorie odnoszą się do mleka i dwóch espresso, jeśli pijemy tą kawę z cukrem i posypką musimy dodać dodatkowe 40-70 kcal.
Co będzie potrzebne do wykonania przepisu na Latte
Niezbędne jest spienienie mleka. Najlepiej je wykonać spieniaczem do mleka, czy to ręcznym, tłokowym, elektrycznym, czy dyszą z ekspresu ciśnieniowego. My użyliśmy spieniacza ręcznego tłokowego. Jeśli nie macie takich urządzeń, nie martwcie się. Możemy je ewentualnie zastąpić mikserem, blenderem, zaparzaczem do herbaty a ostatecznie nawet słoikiem.
Do wykonania espresso, czyli małej kawy o zwiększonej zawartości kofeiny potrzebujemy kafeterki, kawiarki czyli włoskiej brikka, bądź ekspresu ciśnieniowego. W najgorszym wypadku możemy je zastąpić świeżo zaparzoną i odcedzoną kawą z fusów, bądź kawą rozpuszczalną. Pamiętajmy jednak, że jeśli będziemy zastępować wszystkie narzędzia zamiennikami, jakość wykonania spadnie. Są to te same rzeczy co do wykonania wszystkich kaw na bazie espresso i spienionego mleka. Polecam również wersje na latte w 3 warstwach, czyli latte macchiato którą znajdziecie tutaj - Latte Macchiato - przepis.
Jakie mleko i kawę użyć w przepisie na Caffe Latte
Najlepiej spienia się mleko o wyższej zawartości tłuszczu, np. popularne 3,2%. Utworzy ono nam najbardziej aksamitną piankę. Jeśli zależy nam na bardziej dietetycznej kawie, możemy użyć mleka o niższej zawartości tłuszczu, ale powinniśmy dysponować chociaż profesjonalnymi narzędziami do spienienia go.Jako, że mieszamy tą kawę z mlekiem od razu przed wypiciem, smak espresso nie będzie tak wyczuwalny, więc możemy użyć kawy ze średniej półki, ale zalecamy nie używać najtańszej, gdyż espresso do latte będzie kwaśne. Możemy zamówić też świeżo parzoną kawę tuż przed wysyłką ze sklepów internetowych. Dokładniejsze informacje jak przyrządzić espresso i jaką kawę do tego użyć znajdziecie tutaj - Espresso - przepis. Do latte możemy użyć również różnych syropów jak amaretto, waniliowy, czy dodać miodu.

Caffe Latte - przepis na kawę:
80
Składniki:
- dwa espresso - czyli 14 gram świeżo zmielonej kawy po zaparzeniu 50-75 ml
- mleko - 150 - 200 ml
- posypka drobno sproszkowanej czekolady czy kakao bądź cynamonu - opcjonalnie
- cukier - opcjonalnie
Przygotowanie:
- Zaczynamy od podgrzania mleka do okolic 65°C, czyli przed jego zagotowaniem (nie zagotowujemy). Pod koniec podgrzewania mleka, umieszczamy świeżo zmieloną wcześniej kawę w kawiarce i ustawiamy na średnim gazie na kuchence.
- Gdy kawa w kawiarce dopiero zaczyna się podgrzewać, spieniamy mleko, aby uzyskać piane. Po spienieniu, warto uderzyć spieniaczem lekko o stół, aby mleko i piana lepiej się oddzieliły, a większe pęcherzyki powietrza się rozbiły. Mieszamy spieniacz kołysząc go przez chwile, następnie pozostawiamy na chwilę aby mleko i piana dalej się oddzielały.
- Gdy kawa w kawiarce już się zaparzy przelewamy ją do szklanki. A następnie spienione mleko, i mieszamy całość.
- Możemy na koniec mleczną piankę posypać czekoladą itp.
Oceń przepis
Zrobiłam/em ten przepis!
Dodaj komentarz:
Komentarze ( 0 )