Espresso Macchiato - mała włoska kawa w przepisie z mlecznym kleksem

dodany przez: Rafał
średnia 5/5 z 1 opinii
  • Widok z góry na Espresso Macchiato, zbliżenie na mleczną piankę, na drugim planie rozrzucone ziarna kawy.
  • Widok z frontu na kawę Espresso Macchiato, na drugim planie widoczne ziarenka kawy.

Mocna i aromatyczna kawa tak samo jak espresso, różni się tym, że jest wzbogacona odrobiną mlecznej piany.

Samo Espresso przygotowuje się z 7 gramów świeżo zmielonej kawy, przez którą przepuszcza się wodę przez około 25 sekund. Po tym czasie ekstrakcji otrzymujemy 25-35 ml espresso. Oczywiście dziś odbiega się od tych proporcji i często do espresso używa się nawet 30 gramów zmielonych ziaren kawy, z których często przygotowuje się ilość na dwa espresso. Espresso Macchiato podaje się w tej samem filiżance co samo espresso, czyli o objętości około 70 ml. Do klasycznego espresso dodajemy odrobinę piany mlecznej, nie samego mleka. Więc potrzebujemy spieniacza do mleka, czy blendera, zaparzacza do herbaty bądź nawet słoika. Piankę wykonujemy z odrobiny mleka, dobrze jeśli przygotowaliśmy wcześniej latte i została nam odrobina piany.

Jakie mleko najlepiej spienić do Espresso Macchiato

Najlepiej spienia się mleko o wyższej zawartości tłuszczu, np. popularne 3,2%. Utworzy ono nam najbardziej aksamitną piankę. Jeśli zależy nam na bardziej dietetycznej kawie (chodź samo espresso macchiato będzie miało niewiele kalorii, bez względu czy użyjemy innego mleka), możemy użyć mleka o niższej zawartości tłuszczu, ale powinniśmy dysponować chociaż profesjonalnymi narzędziami do spienienia go.

Musimy użyć więcej mleka niż potrzebujemy żeby je spienić, kilka mililitrów będzie nam ciężko. Jaką kawę użyć i dokładne szczegóły wykonania espresso znajdziecie tutaj - Espresso - przepis.

Espresso Macchiato - przepis na kawę:

kalorie
10

Składniki:

  • 7 i więcej gramów świeżo zmielonych ziaren kawy
  • woda - 50 - 70 ml (znaczna część pozostanie na dnie kawiarki)
  • mleko - wedle uznania (okolice 2-3 łyżeczek piany)

Przygotowanie:

  1. Nalej wody do części dolnej kawiarki ze znacznym zapasem. Jeśli masz kawiarkę na dwa espresso, zalecam wykonać maksymalną objętość kafeterki.
  2. Zmiel ziarna kawy a następnie wsyp do sitka kawiarenki. Wlej mleko do spieniacza.
  3. Ustaw kawiarkę i spieniacz na średnim gazie. A gdy usłyszysz charakterystyczny dźwięk wypuszczania pod ciśnieniem wody, wyłącz gaz od razu, aby nie przypalić espresso. Mleko podgrzej do 65 stopni, nie ugotuj.
  4. Gdy całe espresso spienione wypłynie pod ciśnieniem do górnej części kawiarki przelej je do szklanki, nie trzymając długo w kawiarce. Mleko gdy będzie miało temp. 65 stopni, zdejmij z gazu i spień i samą pianę nabierz łyżeczką i umieść w filiżance nad espresso, tworząc górną warstwę.

Oceń przepis

średnia 5/5 z 1 opinii

Zrobiłam/em ten przepis!
1 osób zrobiło tą kawę

Udostępnij kawę

Ta kawa w waszym wykonaniu:

Dodaj komentarz:


Komentarze ( 0 )


Gratulacje !
Dziękuję za Twój głos !
Dodano do ulubionych
zamknij i nie pokazuj więcej