Espresso Macchiato - mała włoska kawa w przepisie z mlecznym kleksem
Mocna i aromatyczna kawa tak samo jak espresso, różni się tym, że jest wzbogacona odrobiną mlecznej piany.
Samo Espresso przygotowuje się z 7 gramów świeżo zmielonej kawy, przez którą przepuszcza się wodę przez około 25 sekund. Po tym czasie ekstrakcji otrzymujemy 25-35 ml espresso. Oczywiście dziś odbiega się od tych proporcji i często do espresso używa się nawet 30 gramów zmielonych ziaren kawy, z których często przygotowuje się ilość na dwa espresso. Espresso Macchiato podaje się w tej samem filiżance co samo espresso, czyli o objętości około 70 ml. Do klasycznego espresso dodajemy odrobinę piany mlecznej, nie samego mleka. Więc potrzebujemy spieniacza do mleka, czy blendera, zaparzacza do herbaty bądź nawet słoika. Piankę wykonujemy z odrobiny mleka, dobrze jeśli przygotowaliśmy wcześniej latte i została nam odrobina piany.
Jakie mleko najlepiej spienić do Espresso Macchiato
Najlepiej spienia się mleko o wyższej zawartości tłuszczu, np. popularne 3,2%. Utworzy ono nam najbardziej aksamitną piankę. Jeśli zależy nam na bardziej dietetycznej kawie (chodź samo espresso macchiato będzie miało niewiele kalorii, bez względu czy użyjemy innego mleka), możemy użyć mleka o niższej zawartości tłuszczu, ale powinniśmy dysponować chociaż profesjonalnymi narzędziami do spienienia go.
Musimy użyć więcej mleka niż potrzebujemy żeby je spienić, kilka mililitrów będzie nam ciężko. Jaką kawę użyć i dokładne szczegóły wykonania espresso znajdziecie tutaj - Espresso - przepis.
Espresso Macchiato - przepis na kawę:
10
Składniki:
- 7 i więcej gramów świeżo zmielonych ziaren kawy
- woda - 50 - 70 ml (znaczna część pozostanie na dnie kawiarki)
- mleko - wedle uznania (okolice 2-3 łyżeczek piany)
Przygotowanie:
- Nalej wody do części dolnej kawiarki ze znacznym zapasem. Jeśli masz kawiarkę na dwa espresso, zalecam wykonać maksymalną objętość kafeterki.
- Zmiel ziarna kawy a następnie wsyp do sitka kawiarenki. Wlej mleko do spieniacza.
- Ustaw kawiarkę i spieniacz na średnim gazie. A gdy usłyszysz charakterystyczny dźwięk wypuszczania pod ciśnieniem wody, wyłącz gaz od razu, aby nie przypalić espresso. Mleko podgrzej do 65 stopni, nie ugotuj.
- Gdy całe espresso spienione wypłynie pod ciśnieniem do górnej części kawiarki przelej je do szklanki, nie trzymając długo w kawiarce. Mleko gdy będzie miało temp. 65 stopni, zdejmij z gazu i spień i samą pianę nabierz łyżeczką i umieść w filiżance nad espresso, tworząc górną warstwę.
Oceń przepis
Zrobiłam/em ten przepis!
Dodaj komentarz:
Komentarze ( 1 )
buy calcitriol 0.25 mg generic <a href="https://rocaltrtn.com/">buy rocaltrol 0.25 mg for sale</a> order rocaltrol 0.25 mg online cheap