Latte Macchiato - przepis z aromatem i smakiem włoskiej kawy

dodany przez: Rafał
średnia 5/5 z 2 opinii
  • Latte Macchiato w cztero warstwowej odsłonie. Od dołu patrząc: miód, mleko, espresso, mleczna piana. Całość uwieńczona wiórkami czekolady.
  • Widok z góry w zbliżeniu na Latte Macchiato z czekoladową posypką. Na drugim planie widoczne ziarenka kawy.

Latte Macchiato czyli kawa we włoskim wykonaniu. Jej aromat i walory smakowe, przeniosą Cię na słoneczne ulice Italii do małej kawiarenki nad Adriatykiem. Ponadto przepis jest możliwy do wykonania z wieloma dodatkami.

Latte Macchiato oznacza po włosku "splamione" czy też "poplamione mleko" kawą. Spoglądając na nią widzimy urzekający widok trzech, bądź jak w naszym przepisie czterech warstw. Efekt jak na zdjęciu nie jest tak trudny do osiągnięcia jakby się mogło wydawać.

Podane niżej kalorie odnoszą się do mleka i dwóch espresso, jeśli pijemy tą kawę z łyżką miodu i posypką musimy dodać dodatkowe 40-70 kcal

Czego będziemy potrzebować do wykonania przepisu na Latte Macchiato

Będziemy potrzebować z pewnością narzędzia do spienienia mleka. Najlepiej będzie użyć spieniacza do mleka: ręcznego, tłokowego czy elektrycznego bądź dyszy z ekspresu ciśnieniowego. My użyliśmy spieniacza ręcznego tłokowego. Jeśli nie macie takich urządzeń, nie martwcie się. Możemy je ewentualnie zastąpić mikserem, blenderem, zaparzaczem do herbaty a ostatecznie nawet słoikiem.

Do wykonania espresso, czyli skumulowanej małej kawy o zwiększonej zawartości kofeiny potrzebujemy kawiarki, kafeterki czyli włoskiej brikka, bądź ekspresu ciśnieniowego. W najgorszym wypadku możemy je zastąpić świeżo zaparzoną i odcedzoną kawą z fusów. Pamiętajmy jednak, że jeśli będziemy zastępować wszystkie narzędzia substytutami, jakość wykonania spadnie.

Jakie mleko i kawę użyć w przepisie na Latte Macchiato

Najlepiej spienia się mleko o wyższej zawartości tłuszczu, np. popularne 3,2%. Utworzy ono nam najbardziej aksamitną piankę. Jeśli zależy nam na bardziej dietetycznej kawie, możemy użyć mleka o niższej zawartości tłuszczu, ale powinniśmy dysponować chociaż profesjonalnymi narzędziami do spienienia go.

Przy wyborze kawy jaką użyjemy, jest duża różnica jak Latte Macchiato będziemy pić. Czy wymieszamy warstwy przed wypiciem, czy pijemy bez rozmieszania. Jeśli to drugie powinniśmy użyć kawy z wyższej półki. Możemy zamówić świeżo parzoną kawę tuż przed wysyłką ze sklepów internetowych. Dokładniejsze informacje odnośnie espresso i sposób zaparzania w kawiarce znajdziecie tutaj - Espresso - jak wykonać?.

Dolna warstwa Latte Macchiato - z czego wykonać

Na dolną warstwę możemy użyć syropu lub miodu. Syrop w zależności od upodobań: amaretto, waniliowy, rumowy, cynamonowy, czekoladowy. Po wyborze tej warstwy należy dostosować skład posypki, żeby walory smakowe pasowały do siebie. My użyliśmy efektywnie wyglądającego miodu, aby uzyskać złocistą warstwę. Jeśli się zdecydujecie na takie rozwiązanie, pamiętajcie o użyciu płynnego miodu. Jeśli dysponujecie twardszym scukrzonym, umieśćcie słoik w gorącej wodzie, aby zamienić jego konsystencje na płynną.

Widok z góry w zbliżeniu na Latte Macchiato z czekoladową posypką. Na drugim planie widoczne ziarenka kawy.

Latte Macchiato - przepis na kawę:

kalorie
80

Składniki:

  • dwa espresso - czyli 14 gram świeżo zmielonej kawy po zaparzeniu 50-75 ml
  • mleko - 150 - 200 ml
  • łyżeczka miodu, syropu - opcjonalnie
  • posypka drobno sproszkowanej czekolady czy kakao bądź cynamonu - opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Jeśli używamy syropu, bądź miodu wlewamy go na początku do szklanki od Latte, aby uzyskać dolną warstwę. Jeśli używamy cukru, dodajemy go po wykonaniu całego Macchiato i mieszamy.
  2. Zaczynamy od podgrzania mleka do okolic 65°C, czyli przed jego zagotowaniem (nie zagotowujemy). Pod koniec podgrzewania mleka, umieszczamy świeżo zmieloną wcześniej kawę w kawiarce i ustawiamy na średnim gazie na kuchence.
  3. Gdy kawa w kawiarce dopiero zaczyna się podgrzewać, spieniamy mleko, aby uzyskać piane. Po spienieniu, warto uderzyć spieniaczem lekko o stół, aby mleko i piana lepiej się oddzieliły, a większe pęcherzyki powietrza się rozbiły. Mieszamy spieniacz kołysząc go przez chwile, następnie pozostawiamy na chwilę aby mleko i piana dalej się oddzielały.
  4. Mleko wraz z pianą nalewamy do szklanki. Z czasem nabierzecie doświadczenia, ile mleka używać i przez jaki czas je spieniać, aby uzyskać odpowiednie proporcje warstw mleka do piany.
  5. Gdy espresso będzie już gotowe nalewamy je delikatnie do szklanki z mlekiem i pianą. Musi ono się ułożyć po środku szklanki, między mlekiem a pianką. Dla ułatwienia możemy je nalewać po ściance szklanki, posiłkując się łyżką. Bądź delikatnie w środek szklanki, aby nie było 'zacieku kawy na ściance', ale to wymaga większej wprawy, gdyż możemy rozmieszać wszystkie warstwy.
  6. Na sam koniec opcjonalnie posypujemy wszystko, wybraną mieszanką (czekolada, kakao czy cynamon). Pijemy mieszając warstwy ze sobą, bądź bez mieszania oddzielnie warstwa po warstwie.

Oceń przepis

średnia 5/5 z 2 opinii

Zrobiłam/em ten przepis!
1 osób zrobiło tą kawę

Udostępnij kawę

Ta kawa w waszym wykonaniu:


Dodaj komentarz:


Komentarze ( 0 )


Gratulacje !
Dziękuję za Twój głos !
Dodano do ulubionych
logo koktajle-drinki SecretSpell SecretSpell SecretSpell
X
zamknij i nie pokazuj więcej