John Collins - przepis na słodko-kwaśny drink
Drink na bazie ginu, razem z miksem soku z cytryny z syropem cukrowym, uzupełniony wodą gazowaną. Znacząco orzeźwiający ze specyficznym smakiem.
Składniki tego drinka powinniśmy dostosować do własnych upodobań. Jeśli chcemy zwiększyć słodkość dodajemy syropu cukrowego, i odwrotnie jeśli chcemy uzyskać większą kwaśność zwiększamy ilość soku z cytryny. Inny pomysł na podobny drink z ginem o niebieskim kolorze znajdziecie tutaj - Blue Gin - przepis, ma on też bardziej kwaśną game smakową, ale możecie również zmodyfikować go dodając syrop cukrowy.
Drink ten znajduję się również na oficjalnej liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (The International Bartenders Association - IBA).
Historia powstania drinka John Collins
Historia tego drinka sięga 1869 roku. Drink John Collins został stworzony przez nieznanego barmana w hotelu Limmer's Old House w Londynie. Drinki typu Collins są słodko-kwaśne, zmienia się w nich głównie baza alkoholu, który został w nich użyty.
Są wykonywane w szklankach typu Collins, niewątpliwie nazwane tak właśnie od nazwy tych drinków.
John Collins - przepis na drink:
155
8%
Składniki: ( w szklance Collins 300 ml )
- gin - 45 ml
- sok z cytryny - 30 ml
- syrop cukrowy (Simple Syrup) - 15 ml
- woda gazowana - 60 ml (do dopełnienia)
- kostki lodu
Przygotowanie:
- Do shakera wrzucamy znaczną ilość kostek lodu.
- Wlewamy do shakera gin, syrop cukrowy i sok z cytryny i dobrze wstrząsamy.
- Całość wraz z kostkami lodu przelewamy do szklanki typu Collins i uzupełniamy wodą gazowaną.
- Drink możemy przyozdobić kawałkiem cytryny.
Oceń przepis
Zrobiłam/em ten przepis!
Dodaj komentarz:
Komentarze ( 0 )