Rozwiń kategorie składników

Drinki z aperolem

Aperol to włoski aperitif o jasno czerwonym kolorze i zawartości alkoholu sięgającej 11%. Jego podstawowymi składnikami są goryczka, napar z gorzkiej i słodkiej pomarańczy, napar z rabarbaru oraz wyciąg z rozmaitych ziół. Autorem przepisu jest właściciel gorzelni znajdującej się w Bassano del Grappa, Giuseppe Barbieri, który go opracował w 1919 roku. Smak samego likieru jest dosyć ziołowy, lekko gorzki i raczej nie nadaję się do spożywania osobno. Jednak w połączeniu z delikatnym winem musującym traci swój ziołowy aromat i gorzkość, nadając charakteru drinkowi, czyniąc go lekkim i finezyjnym. Z tych względów jest często polecany kobietom. Często występuję w mieszance z białym winem musującym Prosecco, które jest lekko wytrawne i w połączeniu z Aperolem tworzy bardzo ciekawy miks, który jest znany pod nazwą Aperol Spritz.

rozwiń opis
Dodano do ulubionych
logo koktajle-drinki SecretSpell SecretSpell SecretSpell
X
zamknij i nie pokazuj więcej