Espresso - przepis na małą włoską kawę, z dużą ilością kofeiny

dodany przez: Rafał
średnia 5/5 z 1 opinii
  • Kawa Espresso w małej filiżance z lekką pianką, na drugim planie ziarnka kawy.
  • Widok z góry na Espresso w otoczeniu ziaren kawy. Espresso z 3 mm pianką.

Kawa wielkości 25-35 ml, przygotowywana z 7 gramów świeżo zmielonej kawy. Mocna, aromatyczna, do przyrządzenia z odmian arabiki bądź robusty.

Espresso jest jednym z symboli Italii. Bezkonkurencyjny klasyk i podstawa wszystkich znanych włoskich kaw. Bez umiejętności jej wykonania nie zrobimy dobrego latte czy cappuccino. Jej aromat jest bardzo mocny i wyrazisty, a dobrze przyrządzone możemy rozpoznać po wysokiej na około 3 mm gęstej kremowej piance na powierzchni. Jak wspomniałem wykonuję się je z 7 gramów świeżo zmielonej kawy, przez którą przepuszcza się wodę przez około 25 sekund. Po tym czasie ekstrakcji powinniśmy otrzymać 25-35 ml espresso którą podajemy w filiżance o pojemności około 70 ml, napełniając ją w okolicach połowy. Oczywiście dziś odbiega się od tych proporcji i często do espresso używa się nawet 30 gramów zmielonych ziaren kawy, z których często przygotowuje się ilość na dwa espresso.

Przyjęto, że do espresso powinno się podawać szklankę wody, aby przepłukać kubki smakowe przed każdym łykiem tej kawy, co pozwoli cieszyć się głębszym smakiem tego intensywnego naparu kawowego.

Jaki gatunek kawy do espresso

Istnieją dwie popularne odmiany: arabica i robusta. Pierwsza jest wyższej jakości, często z posmakiem czekolady o zawartości kofeiny sięgającej 0.9% - 1.4% lekko kwaśna. Druga, robusta jest uznawana za odmianę niższej jakości o wyraźnym, ostrym smaku. Zawartość kofeiny w porównaniu do arabiki jest 2-3 razy większa, i wynosi od 1.8% do aż 4%.

Do espresso najlepiej użyć mieszanki obydwu tych kaw, w proporcjach 2/3 arabiki, i 1/3 robusty. Dzięki temu kawa, nie traci na walorach smakowych, a jej stężenie kofeiny nie jest zbyt niskie, jak gdybyśmy użyli 100% arabiki.

Pozostałe rodzaje epsresso

Espresso Dopio - czyli podwójne espresso,
Espresso Lungo - sporządzone z większą ilością wody, ale nie zwiększoną ilością ziaren kawy, charakteryzuje się mniejszą intensywnością w smaku.
Espresso Ristretto - przygotowane z mniejszej ilości wody, bardziej skoncentrowane, co daję większą intensywność w smaku i aromacie.
Przepis na espresso z mlecznym kleksem znajdziecie tutaj - Espresso Macchiato - przepis.

Ważne! Ilość gramów zmielonej kawy jaką użyjecie do przyrządzenia espresso należy dostosować indywidualnie. Dużo zależy tu od tego jaką kawę wybierzecie w smaku i proporcjach arabiki do robusty. Przepis jest dostosowany do wykonania espresso w kawiarce.

Espresso - przepis na kawę:

kalorie
2

Składniki:

  • 7 i więcej gramów świeżo zmielonych ziaren kawy
  • woda - 50 - 70 ml (znaczna część pozostanie na dnie kawiarki)

Przygotowanie:

  1. Nalej wody do części dolnej kawiarki ze znacznym zapasem. Jeśli masz kawiarkę na dwa espresso, zalecam wykonać maksymalną objętość kafeterki.
  2. Zmiel ziarna kawy a następnie wsyp do sitka kawiarenki.
  3. Ustaw kawiarkę na średnim gazie. A gdy usłyszysz charakterystyczny dźwięk wypuszczania pod ciśnieniem wody, wyłącz gaz od razu, aby nie przypalić espresso.
  4. Gdy całe espresso spienione wypłynie pod ciśnieniem do górnej części kawiarki przelej je do szklanki, nie trzymając długo w kawiarce.
  5. Jeśli espresso wyszło bez większej pianki, niestety je przypaliłeś i będzie znacznie gorzkie w smaku. Nie poddawaj się i próbuj jeszcze raz.

Oceń przepis

średnia 5/5 z 1 opinii

Zrobiłam/em ten przepis!
1 osób zrobiło tą kawę

Udostępnij kawę

Ta kawa w waszym wykonaniu:


Dodaj komentarz:


Komentarze ( 0 )


Gratulacje !
Dziękuję za Twój głos !
Dodano do ulubionych
logo koktajle-drinki SecretSpell SecretSpell SecretSpell
X
zamknij i nie pokazuj więcej